Oppfinneren Erik Alfred og familien lever annerledes livet på et fortryllende småbruk, langt fra folk, med en egen reodorfelgen-fabrikk langs elva. EA er opptatt av å skape begeistring for tradisjonelle handverksteknikker og gården skal nå restaureres og bygges opp til et mekanisk, selvforsynt paradis under mottoet «Gjenfortrylle verden»!

Her møter du snodige triks, gamle teknikker, gjenbruk fra søpla, materialer fra egen skog, snurrige oppfinnelser og en særegen livsfilosofi. -og kanskje finnes det mere en man aner i de Gylandske skoger.

EA benytter seg av handverktøy og gamle teknikker og er glad i heimelaga mekanikk, noe det meste bærer preg av. Du finner lite standardløsninger på Handverksfabrikken.

– Vi må ta tradisjonene inn i vår egen hverdag, og ikke behandle dem som museumsgjenstander, sier Erik Alfred. – Det handler om å bruke, bryte og skape nye tradisjoner.

Oppfinneren

En særegen oppfinnertradisjon.

Erik Alfred kommer fra en familie med lange handverker og oppfinner tradisjoner. I Tesåk-slekta stod de ikke i veien for å prøve ut nye metoder. Det skulle helst lages selv og gjerne av det andre kastet, noe som resulterte i høyst originale løsninger.

Oldefaren, Ola Daniel, startet Gylands første industri med hjemmesnekret mølle, vadmelstampe, sag og tønneverksted i Tesåk-fossen.

Farfaren, Konrad Teodor, var i 1920 med å starte Handverksfabrikken og drev denne i 10 år. På kveldstid bygde han kopi av fabrikkens egne maskiner, samt konstruerte en rekke spesialmaskiner. Så da han giftet seg til nabobygden, kunne han starte sin egen fabrikk der absolutt alt var hjemmelaget.

Faren, Alf, dro tidlig til Amerika og ble en etterspurt handverker. Han lærte Erik Alfred grundig opp i familietradisjonen. Deler og materialer skulle helst ikke koste noe og spesielt fint var det om det var gjenbruk.

«Hele bardommen sprang jeg og pappa rundt på jakt etter deler og gamle skatter på søppelplasser, loppemarkeder og i nedfallshus, det var fantastisk spennende og noen av mine fineste barndomsminner stammer fra søppelfyllingen…»

Fabrikkdirektøren

I 2008 kom Erik Alfred over den gamle Handverksfabrikken i Gyland. Ved hjelp av gjenebruk og gamle teknikker har han egenhendig restaurert den tilbake til en vaskeekte oppfinnerfabrikk anno 1920, med reimdrevne maskiner, tradisjonelt handverktøy, smie, mekanisk verksted og underfundige konstruksjoner.

Og Handverksfabrikken preges fortsatt av grenseløs oppfinnsomhet. Her konstruerer Erik Alfred det meste selv. Han bygger møbler, snuser litt på kunst, pusler med småoppfinnelser, samt restaurer og bygger nytt. I tillegg formidler han tradisjonshanderk og kulturhistorie gjennom lekne konstruksjoner og underfundige påfunn med skråblikk på tilværelsen.

Magikeren

Født til frihet.

EA er opptatt av bevissthet rundt hva vi bruker livet vårt på. Han brenner for et lekent og varmt samfunn, der vi tar vare på hverandre og ser på folks ulikheter som en resurs.

Under mottoet «Gjenfortrylle verden» bygger han sitt eget selvforsynt, mekanisk paradis, hvor målet er å kombinere det gamle og det nye, selvberging og teknologi, kunst og kultur så det kan bære i generasjoner.

Nå skal han hente materialer i skogen, fikse tømmersaga og sette i stand husene. Dyrke opp jordene, holde husdyr og dyrke egen mat. Bygge taubane til huset, telefonlinje med sveivetelefon, og konstruere et lite kraftverk i bekken, med et stort overfallsvannhjul.

Og innimellom tegner Erik Alfred på et magisk tilbygg på huset. Med hemmelige rom, en bibliotekgrue over 2 etasjer med mekaniske bokhyller, et kjøkken med en dampdrevet frokostmaskin. -Og øverst på toppen et staselig eventyrtårn for barna, bygd av handhugde bjelker og krokvekster. Hvor tanken er fri, ideer skapes og drømmer blir til virkelighet.

Handverkeren

Erik Alfred er faglært Tømmermann, samt utdannet allmennlærer ved UIA, med spesialisering innen kunst og handverk. I tillegg har han studert folkekunst ved HIT, og er selvlært møbelsnekker og maskinmaker med flere kurs og studieopphold blandt ulike tradisjonshandverkere i Skandinavia. Han behersker et stort spekter innen tradisjonelle teknikker og har som mål å kunne lage alt selv.

Han benytter seg mye av handverktøy og gamle teknikker og er glad i heimelaga mekanikk, noe det meste bærer preg av. Du finner lite standardløsninger på Handverksfabrikken.

På fabrikken og gåden bygger EA det meste. Fra gulvbord og vinduer, til møbler, hemmelig rom, låspatenter, dampmaskiner, vannhjul med reimdrift og egen taubane opp til gården, og utforsker i det hele mulighetene dette underlige livet gir.

EA sitt kunstneriske uttrykk er en blanding av urnorsk folkekunst, kombinert med funksjonalitet, livsfilosofi og leken oppfinnsomhet.

Nyheter