Handverksfabrikken

Selvberging, oppfinnsomhet, frihet og livsglede

Det som startet som et symbol på den fantastiske fremtiden, ble et symbol på den magiske fortiden.

Da produksjonen ble lagt ned og dørene låst i 1956, ble fabrikken stående, måned etter måned, år etter år, helt til den en dag var blitt en tidsmaskin.

I 2008 kom Erik Alfred over den nedlagte fabrikken, og i dag er Handverksfabrikken i Gyland en av Skandinavias best bevarte møbelfabrikker.

På Handverksfabrikken produserer og formidler Erik Alfred tradisjonshandverk, kulturhistorie, livsfilosofi, kunstprosjekter og lekne oppfinnelser.

Våren 1920 bygde Gylendingene Handverksfabrikken på dugnad og fikk installert de mest moderne maskiner bygda hadde sett.

Denne fabrikken leide EAs farfar, Konrad Teodor, sammen med en kamerat i 10år. I løpet av disse årene konstruerte han en rekke spesialmaskiner til produksjonen, mens han på kveldstid bygde kopi av fabrikkens egne maskiner i tre og skrotjern. Så da han giftet seg til nabobygda, kunne han bygge sin egen fabrikk på Feda der absolutt alt var heimelaga.

Handverksfabrikken  i Gyland ble drevet videre med skiftende eierskap,frem til 1956, men da var det helt stopp. Den nedlagte fabrikken ble stående urørt helt frem til 2008, da Erik Alfred kom over den, og resten er en nylig påbegynt solskinnshistorie.

I 2008 fikk EA vite at den nedlagte fabrikken i Gyland fremdeles stod og fikk bli med eieren inn for å se, og det var akkurat som på fotoet fra 1920. EA ble helt bergtatt og ganske høy, spurte han eieren hva han ville gjøre med alt dette, skal du restaurere? eller… Men han sa, tja, nei, jeg tenkte i grunnen å selge, du vil ikke kjøpe det du? Men EA og kona var studenter og hadde ikke en gang egen leilighet, så han sa nei, jeg kan jo ikke det…

«Men da jeg kom hjem og fortalte det til kona sa hun: Det er jo det du alltid har drømt om, så vi skulle ikke bare kjøpe det!  … og så gjorde vi det, og det er det lureste vi noen gang har gjort»-Erik Alfred-

Og så gikk han i gang med å restaurere fabrikken. Han jekket, stivet av, byttet tak, fikset vinduer, lappet kledning, kokte egen maling, restaurerte maskiner og sommeren 2012 gjenoppstod den gamle fabrikken som Handverksfabrikken.

– Vi må ta tradisjonene inn i vår egen hverdag, og ikke behandle dem som museumsgjenstander, sier Erik Alfred. – Det handler om å bevare, bruke og bryte tradisjoner.

Erik Alfred driver nå fabrikken med gruppebesøk, skolebesøk, møbelproduksjon, ulike oppfinneroppdrag, kunstprosjekter, handverkskurs og litt konserter i ny og ned.

Og nå er han aktuell som programleder i den helt nye TV-serien «Oppfinneren» på NRK.

I kjelleren har han innredet en liten krambod og kafé, her kan du få kjøpt kvalitetsverktøy, isenkram, børster, handverksprodukter, lokale bakevarer og mye annet rart.

Fabrikken kan også sende på bestilling, og håper en gang i fremtiden å lansere en liten nettbutikk for kvalitetsverktøy og andre snurrepipperier.

Lytt til sveivegramophonen, elvebruset og sug inn duften av nykokt kaffe, bakevarer og nyhøvlet tre.